Anna Lindmarker och Sophia Brismar Wendel

Avsnitt 9 – Anna Lindmarker om att föda barn i mogen ålder

Medverkande

 • Anna Lindmarker, nyhetsankare på TV4
 • Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare på Danderyds kvinnoklinik
 • Magnus Sjöström, familjeterapeut på Kairos Psykoterapi, Stockholm
 • Ingvor Farinotte, programledare och presschef på Danderyds sjukhus

– Det finns många fördelar med att bli mamma i mogen ålder. Det säger TV4:s nyhetsankare i senaste avsnittet av podden Föda barn.

Willie, som föddes när Anna var 45 år, kom till en familj med betydligt äldre syskon och blev på sätt och vis hela familjens ”sladdis”. Älskad och sedd av alla.

Lilla Willie var inte planerad. Han blev till för att Anna och Lasse trodde att de inte var fertila längre. Själva hade de inga problem med att ställa om och se fram emot en ny liten familjemedlem, men omvärlden reagerade.

– Det är visst något speciellt med att få barn vid 45, tycker folk. ”Det är synd om barnet” är den vanligaste uppfattningen. Men jag tycker verkligen inte att det stämmer, säger Anna.

Som en kommentar på det sa familjterapeuten Magnus Sjöström: ”Ålder har ingenting med mognad att göra”. Även Magnus hade förmånen att bli förälder i mogen ålder när deras ”sladdis” föddes som barn nummer fyra i familjen.

Något högre medicinska risker för en förstföderska 40+
Förlossningsöverläkaren Sophia Brismar Wendel berättar i podden att det oftast inte innebär någon högre risk för en omföderska att få barn vid mogen ålder. Men för en förstföderska kan det medföra vissa risker. Därför får hon bl a lite tätare kontroller under graviditeten och blir erbjuden kejsarsnitt, om det känns som ett bättre alternativ än att föda vaginalt.

– Ofta säger man att riskerna är fördubblade eller tre gånger så höga för den som föder ett barn för första gången och är 40+. Men den faktiska risken är inte alls så stor. Den kan t ex öka från 0,5% till 1%. I de allra flesta fall går allt jättebra, försäkrar förlossningsöverläkaren Sophia Brismar Wendel

– Oron över att någonting kan gå fel, är ofta mycket större än själva grunden till oron, menar Anna i podden.

Under nästa år kommer Sophia, tillsammans med sin doktorand, genomföra en studie över risker och skillnader för äldre förstföderskor.

Skaffa barn när det känns rätt – men vänta inte för länge
Podden avslutas med att var och en i studion fick ge sin syn på trenden som är här för att stanna; Att få barn i mogen ålder.

– Viktigaste rådet till kvinnor 40+ som vill ha barn är att göra det när det känns rätt i hjärtat, men vänta inte för länge, menade Sophia Brismar Wendel.

– Man kan bli en bra förälder oavsett ålder och på så många olika sätt, sa Magnus Sjöström.

– Varje barn är en gåva. Och alla barn är egentligen allas barn. Att få barn, att få ta hand om dem och vara en familj, det är det absolut bästa som finns, avslutade Anna Lindmarker.

Korta fakta

 • Under några år har medelåldern för förstföderskor i Sverige legat stabilt på drygt 28 år och i Stockholm är de i snitt 30 år. Det är runt 5 år äldre än förstföderskorna var på 70-talet.
 • Andelen kvinnor som föder sitt första barn efter 40 år har femdubblats sedan 70-talet och samma förhållande gäller för omföderskor 40+.
 • Ändå är vi betydligt yngre än mammorna var på 1860-talet då hela 12% av barnaföderskorna var över 40 år, jämfört med dagens 4%. Det var främst omföderskor och en konsekvens av att det inte fanns preventivmedel. De födde barn så länge de var fertila.

2 reaktioner på ”Avsnitt 9 – Anna Lindmarker om att föda barn i mogen ålder”

 1. Bra att denna fråga tas upp. Fick själv barn när jag var 43 år och hade själv mycket problem med att jag var lite äldre än alla andra mammor. Skönt var att jag inte hörde några kommentarer från min omgivning utan när barnet kom upplevde jag en enorm glädje från alla i omgivningen och vår lycka blev deras lycka.

 2. Hej!
  Härligt att läsa om Anna L barnafödande vid 45 års ålder. Själv fick vi trillingar en månad innan jag fyllde 40. Vi hade två barn innan. Man blev chockad o omgivningens reaktioner var högst varierande.
  Det gick dock bra o ”bebbarna” är idag 19 . Härligt att vara en stor familj.
  Hälsningar från Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.