Viktigt med tryggheten för HBTQ-föräldrar

I samarbete med Mama mia söder startade Danderyds sjukhus en regnbågsverksamhet 2003 som handlar om att se och förstå de särskilda behov som en regnbågsförälder har.

Idag har antalet regnbågsföräldrar som föder barn hos oss ökat markant. Och begreppet regnbågsföräldrar innefattar mycket mer idag, än det gjorde 2003.

Barnmorskan Lotta Andreasson Edman var med och startade upp mödravårdscentralen Mama Mia söder 2001. Under 2003 hade Lotta ansvaret för 13 gravida regnbågskvinnor som kände stor oro för att föda barn. Inte för det fysiska, men de var rädda för hur de skulle bli bemötta på förlossningen. Vilka frågor de skulle få, om partnern skulle bli behandlad som en partner och inte som väninna, och liknande funderingar.

11 av de 13 kvinnornas förlossningar slutade med kejsarsnitt. Normalt ligger det på runt en av fyra förlossningar.

Det blev uppstarten för Lotta att inleda ett samarbete med Danderyds förlossning, där behovet av en sammanhållen vårdkedja och vikten av att regnbågsföräldrar ska känna sig trygga i den här utsatta och livsavgörande situationen blev fokus.

Redan 2006 kunde man se att andelen förlossningar som slutade med kejsarsnitt bland regnbågsfamiljer hade gått ner till det normala. En av fyra.

Korta fakta

  • Regnbågsverksamheten har växt, och växer konstant. Idag är det drygt 200 regnbågsfamiljer per år som går hos Mama mia söder och drygt 150 av dem föder på Danderyds sjukhus.
  • Kort uttryckt innebär regnbågsverksamheten att familjerna får en särskild föräldrautbildning där bl a ett besök på förlossningen ingår. Familjerna har också en prioriterad plats på Danderyds förlossning.
  • Den vanligaste metoden är att kvinnor får sperma av en donator i landstingets regi.
  • Andra metoder är att kvinnan får sperma av en donator utomlands, t ex Danmark. Ett ganska vanligt sätt är att HBTQ-personer skaffar barn tillsammans, eller i alla fall hjälper varandra att få barn.
  • Äggdonationer är också möjligt, men det förutsätter att man tar sig till andra länder än Sverige och Danmark där detta inte är tillåtet (eftersom det är både ägg och spermie som är donerad)
  • Här finns mer information: www.hbtqfamiljer.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.